Gouden kalf winnaar vol lof over nieuwe roman van Zoetermeerse schrijfster Hilda Spruit

De inkt van de nieuwe roman van Hilda Spruit is nog niet droog of ze heeft al een jubelende recensie te pakken. Van Gouden Kalf-winnaar en regisseur Dennis Bots nog wel: ,,Het is spannend en heel beeldend geschreven.”

Theo Paijmans 24-09-20, 12:02

Verschijningen is de titel van het boek, dat zaterdag uitkomt. De lezer leert het meisje Merthe kennen. Ze is paranormaal begaafd, maar daar heeft ze vooral last van. Als ze op een expert afstapt die haar moet leren hoe ze met haar gave om kan gaan, stuit ze op een foto van een meisje dat spoorloos is verdwenen. Ze besluit met een paar vriendinnen op onderzoek uit te gaan, maar dat draait uit op een levensgevaarlijke missie.

Bots is erg te spreken over het verhaal. Hij acht de kans zelfs groot dat het nieuwe boek van de Zoetermeerse schrijfster eindigt op het witte doek ,,Ik denk dat er een heel goede film van te maken is”, stelt de regisseur van klassiekers als Achtste-groepers huilen niet en Oorlogsgeheimen vast. ,,Ik heb het hier in mijn kast staan, dus misschien dat het er ooit van komt.”

Ontwikkeling

Ondanks alle bovennatuurlijke gebeurtenissen is het geen eng boek, vindt Spruit. ,,Het is een verhaal over de ontwikkeling van een meisje dat met een paranormale gave geboren wordt. Zij maakt dingen mee en ziet verschijningen. Doordat zij hun pad volgt, gaat ze iets heel moois doen.”

De politie las zelfs een scène door en heeft nog wat aanwijzin­gen gegeven

Het is in principe geschreven voor 12- tot 18-jarigen, maar haar vorige boek trok lezers van alle leeftijden: ,,Uit die ervaring weet ik dat de jongste lezer een tiener is en de oudste dik in de 80.”

Spruit werkte twee jaar lang aan Verschijningen. Maar in werkelijkheid duurde het veel langer voor het op papier stond. ,,Je bent er natuurlijk eerst in je hoofd mee bezig.” Het is ook het vervolg op haar eerste young adult roman Geestverwanten. Laat dat boek nou vijf jaar geleden op precies dezelfde dag zijn uitgekomen als haar nieuwe titel. Ook in dat eerdere boek ontmoette de lezer Merthe. ,,Geestverwanten was een kort verhaal, maar ik kreeg zulke leuke reacties dat ik hoofdstuk na hoofdstuk erbij schreef”, glimlacht ze.

Benen uit de muur

Haar nieuwe boek baseerde ze op meer dan haar vreemde ervaringen. Zoals die keer dat Spruit in haar slaapkamer alleen een paar benen uit de muur zag komen die heen en weer liepen en verdwenen. Een ander zou ervan gruwen, Spruit verwerkte het tot een spannende scène in haar verhaal. ,,Ik heb er geen moeite mee, ik heb het mijn hele leven al. Ik zie heus geen geesten, maar soms voel ik wel eens wat. Waarschijnlijk kan elk mens dat, maar omdat het niet geaccepteerd wordt, verdwijnt die gave dan”, concludeert ze.

Ik kwam tot hoofdstuk 13, toen schoot corona erin. Maar het verhaal is al af, het zit in mijn hoofd

Voor andere scènes raadpleegde ze namelijk ook de politie, Tweede Wereldoorlog-experts en een organisatie op het gebied van mensenhandel. ,,De politie las zelfs een scène door en heeft nog wat aanwijzingen gegeven.”

Geestverwanten bracht ze zelf uit, maar met Verschijningen maakt Spruit een sprong naar voren. Deze keer namelijk wordt haar boek uitgegeven door Clavis, een Belgische uitgever van kinderboeken. ,,Toen ik het hoorde, heb ik wel drie weken staan te juichen”, vertelt ze.

Trilogie

Want ze is nog niet klaar met Merthe. De bedoeling is dat het een trilogie wordt. ,,Ik ben al bezig met deel drie’’, zegt de schrijfster uit Zoetermeer. ,,Ik kwam tot hoofdstuk 13, toen schoot corona erin. Maar het verhaal is al af, het zit in mijn hoofd.” Houdt het daarna voorgoed op met Merthe? ,,Ze blijft altijd bij me. Ik denk dat ze stiekem het meisje is dat ik vroeger was als tiener.”